Sedapnya minum jus buah-buahan segar. Lebih-lebih lagi ketika cuaca panas terik. Antara jus buah-buahan yang menjadi kegemaran di Malaysia ialah jus oren, epal, tembikai, belimbing dan 'carrot' susu.
Sebenarnya minum jus adalah cara yang paling mudah untuk kita mendapatkan segala vitamin dan khasiat dari buah-buahan atau sayur-sayuran. Buah atau sayur ini tidak perlu dimasak dahulu. Cukup sekadar membasuhnya dengan bersih dan masukkankan ke mesin 'juicer' atau pengisar. Kini ramai orang yang mengamalkan cara hidup sihat memilih diet jus sebagai cara hidup.
Laman web 'Juicer Recipe Now' telah memberi beberapa sebab mengapa jus baik untuk kesihatan.
- Membaik pulih sistem kardiovaskular dan masalah jantung
- Detoks sistem hati
- Meningkatkan paras alkali tubuh
- Mencantikkan kulit, rambut, kuku dan mata
- Meningkatkan tenaga
- Membina sel darah
- Meningkatkan imunisasi badan
Anda boleh mendapatkan berbagai resipi jus untuk setiap keperluan anda di laman web tersebut.
Selain itu anda juga boleh mencuba beberapa resipi minuman yang mudah untuk dibuat dari buku 'Halal Drinks' terbitan KasehDia Sdn Bhd. Buku ini diterbitkan dalam tahun 2004 tetapi masih lagi saya gunakan sebagai panduan. Terdapat berbagai jenis minuman yang dibahagikan mengikut jenis seperti 'mocktails', 'rejuvenators', jus, 'smoothies' dan minuman panas.
Editor untuk 'Halal Drinks' ini ialah Jumaatun Azmi.
No comments:
Post a Comment