Anda suka makan ulam? Atau ada antara anda yang tak tahu apa itu ulam. Ulam bolehlah diumpamakan seperti ‘salad’ bagi orang Barat. Ulam sebenarnya terdiri daripada berbagai jenis sayur-sayuran mentah, pucuk-pucuk muda dan berbagai tumbuhan lain. Ia boleh dimakan tanpa dimasak dan boleh juga dicelur dengan air panas.
Ulam biasanya akan dimakan dengan nasi dan dicicah dengan berbagai jenis sambal. Antaranya ialah sambal belacan, sambal kelapa dan kuah pecal.
Antara kebaikkan memakan sayur dan ulam secara mentah ialah akan mendapat lebih khasiat berbanding sayur yang dimasak. Proses memasak yang terlalu lama kadang kala akan memusnahkan segala khasiat yang sepatutnya kita dapat. Ramai juga percaya khasiat ulam baik untuk awet muda.
Antara jenis-jenis ulam yang boleh dimakan mentah adalah seperti berikut:
- Timun
- Kacang botol
- Pegaga
- Ulam Raja
- Selom
- Tomato
Antara jenis-jenis ulam yang perlu dicelur dahulu:
- Kacang panjang (ada juga dimakan mentah)
- Jantung pisang
- Pucuk gajus
- Bendi
- Pucuk mengkudu
Antara jenis ulam berbentuk buah ialah:
- Kering
- Kerdas
- Petai
- Genuak
No comments:
Post a Comment