Memanggang sayuran ialah satu cara lain untuk menikmati sayuran selain dari memakannya mentah. Cara memasak begini adalah lebih mudah dan tidak memerlukan persiapan ramuan yang lama. Ianya juga merupakan salah satu cara sihat untuk menikmati sayuran.
Anda juga tidak perlu menjadi masterchef yang hebat untuk menyediakan menu ini. Newbies dan beginner juga boleh menyediakan makanan ini tanpa perlu merujuk sebarang panduan resipi. Tempoh penyediannya juga tidak lama.
Sayuran panggang (grilled vegetables) amat sesuai dimakan oleh mereka yang ingin mengurangkan berat badan (diet).
Antara sayuran yang sesuai untuk dipanggang ialah:
- Terung
- Lada benggala (tak kisah warna apa pun)
- Bawang besar
- Asparagus (baby ke tak baby pun sedap)
- Lobak merah
- Putik jagung
- Cendawan butang
- Kacang buncis
- Tomato
- Timun jepun
Sedikit garam dan serbuk lada hitam/putih sebagai perisa.
Boleh juga dimakan dengan sos cili atau sos berbeku.
Sapukan sedikit minyak zaitun atau mentega supaya sayur tidak melekat pada kuali. |
Terbalikkan sayur supaya masak keseluruhannya. |
Siap dan boleh dihidangkan. |
No comments:
Post a Comment